Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Θα έχετε δει φαντάζομαι διάφορα ζώα που βάζουν σιδεριές, καρέκλες, καφάσια, σαραβαλιασμένα μηχανάκια, κουβάδες, ζαρντινιέρες  κτλ στο δρόμο, για να μη τους πιάσει το parking κάποιος άλλος ή να κρατήσουν  θέση για το μαγαζί τους.
Όλοι τα έχουμε δει. Όλοι έχουμε αγανακτήσει.  Το κάνουν ιδιώτες στα σπίτια τους και επαγγελματίες για τα μαγαζιά τους.
Τι κάνουμε λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις? Να σας πω.
Είναι κλασικό παράδειγμα διλήμματος μεταξύ του
(1) ασχολούμαι/διεκδικώ το δίκιο μου αλλά μπορεί να μπλέξω (έχουμε δει πολλές απειλές του ύφους «θα βρεις το αυτοκίνητο σου χαρακωμένο») και
(2) κάνω τον μ@λ@κ@, αφήνω τους άλλους να κάνουν ότι νομίζουν επιτρέποντας να διαιωνιστεί η κατάσταση αλλά έχω ήσυχο το κεφάλι μου.

Ορθή αντιμετώπιση δεν υπάρχει. Καθένας με τις δυνάμεις του, τα "κονέ" του, την όρεξή του, τις αντοχές του και τη διάθεσή του για "αντάρτικο".
Προφανώς υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, όπου δεν στοχοποιούμαστε: ανώνυμες καταγγελίες για κατάληψη όπου είναι προφανές ποιος την κάνει (π.χ. μαγαζί με εμπόδιο διαφημιστική ταμπέλα του), απομάκρυνση και πέταγμα αποβραδίς των εμποδίων και βέβαιες μαζικές αντιδράσεις από συλλογικότητες.
Το σίγουρο είναι ένα. Πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, φόρους καυσίμων, διόδια, φόρους, φόρους και λοιπούς φόρους για να έχουμε το δικαίωμα όπου δεν υπάρχει απαγορευτικό στάθμευσης να παρκάρουμε ακόμα και μπροστά σε μαγαζί... (φανταστείτε να το έκαναν όλοι οι μαγαζάτορες. Δεν θα υπήρχε θέση στάθμευσης)
Όποιος νομίζει ότι έχει πρόβλημα και χρειάζεται θέση παρκινγκ μπροστά στο χώρο του (ανάπηροι, ξενοδοχεία, δημ. Υπηρεσία κλπ) να τη ζητήσει ΝΟΜΙΜΑ, με νόμιμη κρατική σήμανση.

Όσο δεν κάνουμε τίποτα βέβαια, όλοι αυτοί βολεύονται εις βάρος των υπολοίπων.

Ας έχουμε υπ’όψη βέβαια και τον νόμο:

ΚΟΚ ΑΡΘΡΟ 12  παρ 2.: Κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου
Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Δεν επιτρέπεται η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψή οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης στις οδούς, εφόσον παρακωλύει έστω και κατ' ελάχιστο την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, ως και τη στάθμευση των οχημάτων.
 Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι' αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόοον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος - έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου